A ragdoll macska

 

A fajta eredete

A bengálihoz hasonlóan a ragdoll macska „őshazája” is az Egyesült Államok. Egy kaliforniai tenyésztő a hatvanas években keresztezett egy nőstény perzsa macskát egy burmai hímmel. Szelíd, barátságos, mutatós kölykeik születtek. Pár évvel később a legkezesebb, legjobb természetű és legszebb küllemű utódokat tudatosan szelektálták és szervezett tenyésztő program keretében szaporították tovább. A tenyésztésbe, a fajta további finomítása végett birmanokat, burmákat is bevontak. Az amerikai macskaszövetség a ragdollt, új fajtaként 1967-ben ismerte el, pár év elteltével pedig a nemzetközi szövetség elismerése is megszületett.

Külleme

Izmos, nagytestű, elegáns macskafajta. A kandúrok akár 9 kg súlyúak is lehetnek, a nőstények kisebbek. A nyaka rövid, a melle izmos, telt. Jellegzetessége, hogy mellső végtagjainál sokkal izmosabbak, hosszabbak a hátsó lábai. Csontozata masszív, rendkívül stabil, az átlagos macskákhoz képest a csontváza nehezebb. Az átlagnál mancsai is nagyobbak, az ujjak között szőrpamacs rejlik. Lombos farka nagy testéhez arányosan illeszkedik. Ék alakú koponyáján a lekerekített, közepes méretű fülek egymástól távol állnak. Álla és pofazacskói erőteljesek, orra boltozatos. Szemei viszonylag nagyok, oválisak.  Bundája selymes, félhosszú, a nyakán, a farkán és a hátsó comb külső részén hosszabb. A ragdollokat 6 féle színben ismerik el. Ezek a következők: seal (fóka), blue (kék), chocolate (csokoládé), lilac (lila), red (vörös) és a cream (krém). Mintázatuk többféle lehet: colorpoint, mitted, bicolor, lynx, tortie, torbie. A fajta különlegessége, hogy újszülöttjei fehérek, csak 10 nap elmúltával jelennek meg a színek, mintázatok rajtuk. A végleges színüket és mintázatukat csak 2 éves korukra érik el. Mivel selymes, puha a bundája, nem hajlamos a gubancolódásra, ezért elegendő hetente egy alkalommal megfésülni.

Viselkedése, jelleme

Nagyon barátságos, bízik az emberekben, igényli gazdája megkülönböztetett figyelmét, szereti más macskák társaságát is, még a kutyákkal is könnyen barátkozik. A gyerekeket nagyon szeretik.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url